Clicky


Zelensky kan Huis-voorzitter VS nog niet overtuigen van steun

Zelensky kan Huis-voorzitter VS nog niet overtuigen van steun
12-12-2023 20:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Mike Johnson nog niet kunnen overtuigen van het leveren van nieuwe steun aan Kyiv in de oorlog tegen Rusland. Zelensky sprak Johnson in Washington, waar hij op bezoek is om alle Republikeinse bezwaren voor de steun weg te nemen.

De Huis-voorzitter zegt dat hij meer details wil zien van wat Kyiv van plan is met het geld dat president Joe Biden en de Democraten willen toezeggen. Het gaat om een steunpakket ter waarde van 61,4 miljard dollar (zo'n 57 miljard euro), dat de Republikeinen niet zomaar willen sturen.

Volgens Johnson wil Biden die miljarden aan Oekraïne geven "zonder goed toezicht, zonder duidelijke strategie om te winnen en zonder antwoorden waarvan ik denk dat de Amerikanen daar recht op hebben", zei hij na de ontmoeting met Zelensky.

Zelensky spreekt later op de dag ook nog met president Biden. De beide presidenten benadrukken vaak dat Oekraïne de Amerikaanse hulp nodig heeft en dat het dwarsliggen van de Republikeinen alleen maar de Russen in de kaart speelt.