Clicky


Biden: Israël verliest steun, moet iets veranderen in het kabinet

Biden: Israël verliest steun, moet iets veranderen in het kabinet
12-12-2023 20:32 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wijzigingen moet doorvoeren in zijn kabinet. "Ze beginnen de steun kwijt te raken", zei hij bij een fondsenwervingsbijeenkomst in Washington.

Volgens Biden heeft de internationale gemeenschap meer en meer moeite met de manier waarop Israël de oorlog tegen Hamas voert. Israël voert grootschalige aanvallen uit in de Palestijnse gebieden en daarbij komen vooral op de Gazastrook veel mensen om het leven.

Biden zei dat Netanyahu de "conservatiefste regering in de geschiedenis van Israël" leidt. De Israëlische premier "wil geen tweestatenoplossing", zei de Amerikaanse president op de bijeenkomst. Dat wil zeggen dat zowel Israëliërs als Palestijnen een eigen land met eigen bestuur krijgen.

Na de oorlog

De VS en Israël zijn trouwe bondgenoten, maar lijken van mening te verschillen over wat er met Gaza moet gebeuren als de oorlog met Hamas beëindigd is. De VS vinden dat Gaza onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit moet komen, maar dat ziet de regering van Netanyahu niet zitten. "Je kan een Palestijnse staat niet afwijzen", zei Biden.

De Israëlische aanvallen op Gaza hebben aan ruim 18.000 mensen het leven gekost, onder wie veel kinderen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties sloeg zo'n 85 procent van de ongeveer 2 miljoen inwoners van Gaza op de vlucht. Hulporganisaties maken zich bovendien grote zorgen over de humanitaire situatie in het gebied, dat vrijwel volledig van de buitenwereld is afgesloten.