Clicky


Kamer wil dat steun aan Oekraïne wordt voortgezet

Kamer wil dat steun aan Oekraïne wordt voortgezet
13-12-2023 00:07 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Oekraïne kan blijven rekenen op de financiële, diplomatieke en humanitaire steun van Nederland. Een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer gaf dinsdag in een debat over de komende EU-top aan dat de hulp aan de regering in Kyiv moet doorgaan.

Ook gaat de volksvertegenwoordiging mee met het voorstel om toetredingsgesprekken met Oekraïne en Moldavië te beginnen. Wel benadrukken politieke partijen dat met de Kopenhagen Criteria, de voorwaarden voor toelating tot de Europese Unie, niet mag worden gemarchandeerd.

Onder meer VVD, GroenLinks-PvdA, NSC, CDA, VOLT, ChristenUnie en D66 schaarden zich achter het beleid van het demissionaire kabinet. Nederland is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bijna twee jaar geleden in de EU een van de aanjagers van bijstand aan Oekraïne.

Een aantal partijen wil Oekraïne geld en wapens blijven geven, maar voelt niets voor het openen van toetredingsonderhandelingen. "De toetredingsversnelling voor Oekraïne is voorbij", zei Gijs Tuinman van de BBB. Ook de SP en SGP huldigen dat standpunt.

De grootste partij in de Kamer, de PVV, is steeds tegen Nederlandse militaire steun aan Oekraïne geweest. Een grotere EU is haar ook een gruwel, maakte PVV'er Emiel van Dijk in het debat duidelijk. Hij vreest dat de Nederlandse belastingbetaler voor de kosten zal opdraaien.

Europese leiders praten eind deze week over 50 miljard euro voor Oekraïne en het beginnen van toetredingsgesprekken met dat land en Moldavië. Premier Viktor Orbán van Hongarije dreigt dit te vetoën. Iedereen belt Orbán om hem over te halen toch akkoord te gaan, zei Rutte.

Voor het financiële deel is wel iets te verzinnen om Hongarije te omzeilen, aldus premier Rutte. Als het gaat om de uitbreiding wordt dat volgens hem echter heel moeilijk. Hij hoopt niet dat het zover komt. Het zou "echt een blamage" zijn voor de EU als het niet zou lukken om op de top tot een gezamenlijk standpunt te komen.

Het Amerikaanse Congres dreigt vele miljarden dollars die president Joe Biden aan Kyiv wil geven tegen te houden. Zijn tegenstanders willen dat er ook geld gaat naar grensbewaking in het zuiden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is in Washington om leden van het Congres te overtuigen toch hulp te geven.