Clicky


OpenAI betaalt uitgever achter Bild en Politico voor artikelen

OpenAI betaalt uitgever achter Bild en Politico voor artikelen
13-12-2023 17:10 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - Krantenuitgever Axel Springer, bekend van titels als Bild en Politico, geeft ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI het recht zijn nieuwsartikelen te gebruiken. De ontwikkelaar van kunstmatige intelligentie zal het mediaconcern betalen voor artikelen waarmee de AI-modellen worden getraind.

In een gezamenlijk statement spreken OpenAI en Axel Springer van "nieuwe financiële kansen die een duurzame toekomst voor de journalistiek ondersteunen". De samenwerking zou Axel Springer ook meer mogelijkheden bieden om eigen toepassingen van kunstmatige intelligentie te ontwikkelen.

Gebruikers van ChatGPT krijgen door de samenwerking samenvattingen te zien van nieuwsberichten van Axel Springer-titels, waar bijvoorbeeld ook Die Welt en Business Insider onder vallen. Dat is inclusief artikelen die normaal gesproken achter een betaalmuur staan. Antwoorden die de chatbot met behulp van die artikelen geeft bevatten voortaan ook bronvermeldingen en links naar de volledige berichten of verhalen.

Kritiek

De omgang van OpenAI en andere bedrijven in kunstmatige intelligentie met teksten van bijvoorbeeld krantenwebsites oogst geregeld kritiek. AI-modellen achter programma's als ChatGPT 'leren' namelijk patronen te herkennen in grote hoeveelheden tekst, waaronder die van nieuwsmedia. Maar tot dusver betaalde OpenAI daar niet voor.

De in Nederland grote nieuwsuitgevers Mediahuis (NRC, De Telegraaf) en DPG (AD, NU.nl, Volkskrant) namen onlangs maatregelen om bots van OpenAI te weren. Hun nieuwssites zijn zodanig gecodeerd dat die platforms de teksten niet kunnen gebruiken om mee te oefenen.