Clicky


Hunter Biden weigert te getuigen in afzettingsonderzoek van vader

Hunter Biden weigert te getuigen in afzettingsonderzoek van vader
13-12-2023 17:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

WASHINGTON - Hunter Biden wil niet achter gesloten deuren getuigen voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar een mogelijke afzettingsprocedure van zijn vader Joe Biden. Hunter zegt dat de Republikeinen geen enkel bewijs hebben dat het onderzoek rechtvaardigt en wil niet meewerken als de zittingen niet openbaar zijn.

Het Huis-onderzoek focust zich op de vraag of Joe Biden zijn invloed heeft misbruikt toen hij vicepresident was onder Barack Obama. Hunter Biden zou volgens de Republikeinen hebben geprofiteerd van het beleid van zijn vader, die zelf ook betrokken zou zijn bij de zakenbelangen van Hunter. Volgens de beide Bidens en het Witte Huis is daar niets van waar en is het onderzoek politiek gemotiveerd.

Hunter Biden is woensdag wel naar het Capitool gekomen om journalisten te vertellen dat hij niet zou komen getuigen voor de commissie en om te benadrukken dat hij en zijn familie niets fout hebben gedaan. "Er is geen bewijs voor de beschuldigingen dat mijn vader financieel betrokken zou zijn bij mijn zaken, omdat dat niet is gebeurd", stelt Hunter Biden. Hij is ook verwikkeld in rechtszaken omdat hij een vuurwapen zou hebben gekocht terwijl hij verslaafd was aan drugs en belastingfraude zou hebben gepleegd. Dat wordt volgens hem nu door de Republikeinen aangegrepen om de president in een kwaad daglicht te zetten. "Op het dieptepunt van mijn verslaving was ik extreem onverantwoordelijk met mijn financiën, maar om te suggereren dat dat reden zou zijn voor een afzettingsonderzoek is meer dan absurd. Het is schaamteloos."

Hunter Biden wil graag openbaar alle beschuldigingen weerleggen, niet achter gesloten deuren. "Waar zijn ze bang voor? Ik ben hier. Ik ben er klaar voor."

Waarschijnlijk stemt de commissie woensdag om het onderzoek, dat al sinds september loopt, te formaliseren.