Clicky


Poetin blijft bij doelstellingen oorlog tegen Oekraïne

Poetin blijft bij doelstellingen oorlog tegen Oekraïne
14-12-2023 11:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/DPA/RTR

MOSKOU - [update 14:25 uur] De Russische president Vladimir Poetin blijft bij de doelstellingen van de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne om het land militair totaal uit te schakelen en te ontdoen van wat hij nazi's noemt. Hij zei dit aan het begin van een jaarlijks terugkerende uitgebreide ontmoeting met pers en publiek die rechtstreeks wordt uitgezonden. Alleen vorig jaar werd de uitzending door de oorlog in Oekraïne geschrapt.

Poetin meent dat Rusland zijn doelen bereikt en dat dan vrede met Oekraïne mogelijk is. Als Oekraïne een deal sluit kan de oorlog beëindigd worden volgens Poetin. Dan moet Oekraïne beloven geen lid van de NAVO te worden en demilitariseren. Er zijn volgens hem 617.000 Russische militairen actief in 'de speciale operatie" onder wie 244.000 gemobiliseerde militairen. Er is volgens hem nu geen nieuwe mobilisatie nodig.

Hij vindt dat de Russische economie de westerse economische sancties goed doorstaat en zelfs groeit en hij ziet de westerse steun aan Oekraïne afkalven. Hij ziet nu geen mogelijkheden de betrekkingen met het Westen te verbeteren, maar hij is bereid met westerse leiders te praten, bijvoorbeeld met de Franse president Emmanuel Macron. Begin volgend jaar bezoekt hij mogelijk Turkije dat zich neutraal heeft opgesteld in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Oorlog

De bloedige strijd in Oekraïne begon in 2014 na een gewelddadige machtswisseling in Kyiv die door het Westen werd gesteund. Poetin en veel pro-Russische Oekraïners zagen er een staatsgreep in. Er was een opstand in het oosten en de strijd escaleerde tot een oorlog tussen de twee buurlanden toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel.

In de ogen van Poetin zijn de Oekraïense regeringen sinds 2014 fel anti-Russisch en onderdrukken ze de Russische cultuur en de Russisch sprekenden. Oekraïense neonazi's zouden een belangrijke rol daarbij spelen. Het front is meer dan 2000 kilometer lang en er lijkt al lang geen beweging in te zitten. Deel van de frontlijn in het zuiden is de brede rivier de Dnipro. Een poging van Oekraïne met een in juni begonnen tegenoffensief een doorbraak te forceren, is mislukt. Rusland heeft eenzijdig vier deels veroverde provincies geannexeerd en daar moeten net als in Rusland half maart presidentsverkiezingen gehouden worden.