Clicky


CNN: Israël gebruikt veel ongeleide bommen bij aanvallen op Gaza

CNN: Israël gebruikt veel ongeleide bommen bij aanvallen op Gaza
14-12-2023 11:33 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Israël gebruikt op grote schaal ongeleide bommen bij aanvallen op doelen in de Gazastrook, bericht nieuwszender CNN. Amerikaanse inlichtingendiensten schatten volgens ingewijden dat 40 tot 45 procent van de gebruikte lucht-grondraketten zogenoemde 'domme' projectielen zijn.

Met de term domme bommen wordt bedoeld dat de raketten niet beschikken over een geleidingssysteem. Dat soort projectielen zijn doorgaans minder accuraat dan precisiemunitie. Dat betekent volgens de nieuwszender dat er een groter risico kan zijn op burgerslachtoffers, vooral in een dichtbevolkt gebied als Gaza.

Israël zou zo'n 29.000 lucht-grondraketten hebben gebruikt, waarvan dus bijna de helft ongeleid zou zijn. De rest van de gebruikte raketten zou wel precisiemunitie zijn, aldus een Amerikaans inlichtingenrapport dat is ingezien door de bronnen van de nieuwszender.

Gevoelig moment

De Israëlische strijdkrachten willen tegenover CNN niets kwijt over het soort gebruikte munitie, maar zeggen zich wel in te spannen om burgerslachtoffers te voorkomen. Israël probeert in de Gazastrook de Hamasbeweging uit te schakelen. Die richtte op 7 oktober een bloedbad aan in Israël en nam gijzelaars mee naar Gaza.

Het Amerikaanse inlichtingenrapport komt op een gevoelig moment. De Verenigde Staten zijn een belangrijke bondgenoot van Israël, maar volgens de nieuwszender is sprake van een groeiende onenigheid tussen de landen over de wijze waarop Israël de militaire operatie uitvoert.

Autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat in twee maanden tijd zo'n 18.000 Palestijnen zijn omgekomen. President Joe Biden waarschuwde deze week dat Israël de steun van de internationale gemeenschap aan het verliezen is door de wijze waarop het bombardementen uitvoert.