Clicky


Hongaarse premier Viktor Orbán bleef weg bij goedkeuring EU-gesprekken Oekraïne

Hongaarse premier Viktor Orbán bleef weg bij goedkeuring EU-gesprekken Oekraïne
14-12-2023 19:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Hongaarse premier Viktor Orbán is weggebleven bij de stemming van de EU-leiders waar de EU-toetredingsgesprekken voor Oekraïne werden goedgekeurd. Orbán had zich van tevoren stellig uitgesproken tegen dat besluit en dreigde het te blokkeren.

Op Facebook schrijft Orbán na de stemming dat het "een slechte beslissing" is. Hongarije wil daaraan "niet meedoen", aldus de premier. Het besluit is niettemin geldig, verzekeren hoge EU-diplomaten. Orbán was "kortstondig afwezig" op een "vooraf afgesproken en constructieve manier", aldus een van hen.

Met die kunstgreep is een van de belangrijkste vraagstukken van de EU-topontmoeting in Brussel opgelost. In de aanloop naar de top groeiden de zorgen, omdat het verzet van Hongarije principieel en onwrikbaar leek. Over het openen van toetredingsonderhandelingen is moeilijker een compromis te vinden dan over geld, klonk het ongerust in Brussel.

"Hongarije nam niet deel aan het besluit vandaag" maar zal niet van standpunt veranderen, waarschuwt Orbán. De EU-landen moeten zich nog talloze keren uitspreken over de vorderingen van Oekraïne op weg naar de EU en hebben dan elk steeds de kans om dat verder te blokkeren. Zo buigen de lidstaten zich in maart over de opzet van de toetredingsonderhandelingen, waarvoor de Europese Commissie een voorstel zal doen. In de tussentijd voldoet Oekraïne ook aan de laatste voorwaarden, zo is de bedoeling.

We hebben "acht uur" onderhandeld over Oekraïne, zegt Orbán, maar hij blijft het een "volstrekt onzinnig en irrationeel besluit" vinden. Oekraïne is er volgens hem gewoon niet klaar voor, maar nu de andere 26 EU-landen willen doorzetten moeten ze "hun eigen weg" maar gaan.