Clicky


Politie houdt 140 Ajax-fans aan voor vernielingen in metrostel

Politie houdt 140 Ajax-fans aan voor vernielingen in metrostel
14-12-2023 23:51 | Misdaad | auteur ANP

AMSTERDAM - Voor de wedstrijd van Ajax tegen AEK Athene zijn donderdagavond 140 aanhangers van de Amsterdamse voetbalclub aangehouden. Ze werden opgepakt voor vernielingen in een metrostel bij metrostation Weesperplein. De Mobiele Eenheid werd daarbij ingezet, aldus de politie. Eerder gebruikten agenten de wapenstok tegen Ajaxsupporters die volgens de politie in de binnenstad op zoek waren naar confrontaties.

De politie meldt dat het verder "beheersbaar en ordelijk" verliep in de binnenstad, ook door "forse aanwezigheid" van de politie. Fatima Tougha, namens de politie verantwoordelijk voor de ordehandhaving rond de wedstrijd, noemt de ongeregeldheden onacceptabel. "Dit soort ongeregeldheden verpesten de sfeer van een voetbalwedstrijd en maakt dat supporters zich onveilig voelen. Dat is zorgelijk en onacceptabel."

Getuigen meldden eerder bij de NOS dat er ongeregeldheden ontstonden toen een metrostel met AEK-supporters enige tijd naast een metrostel met Ajax-fans stond. De politie kan dat niet bevestigen. Wat zich precies heeft afgespeeld wordt onderzocht.

Burgemeester Femke Halsema spreekt van "een smet op een spannende voetbalavond waar Ajaxfans veel plezier aan hebben beleefd". "Te vaak zijn hardekernsupporters betrokken bij openbare ordeverstoringen en het plegen van geweld. De driehoek neemt dit hoog op en zal hier opnieuw over spreken met de club en de KNVB", laat Halsema weten.