Clicky


Vlaams politicus Frank Creyelman spioneerde drie jaar lang voor China

Vlaams politicus Frank Creyelman spioneerde drie jaar lang voor China
15-12-2023 12:18 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - [update 12:36 uur] De Belgische politieke partij Vlaams Belang heeft parlementslid Frank Creyelman uit de partij gezet omdat hij drie jaar lang informant geweest zou zijn van de Chinese spionagedienst. Tot die conclusie komen The Financial Times, Le Monde en Der Spiegel op basis van eigen onderzoek van sms- en chatberichten.

De kranten en het tijdschrift Der Spiegel legden de hand op berichtenverkeer tussen de Chinese spion Daniel Woo en Creyelman. De spionageactiviteiten beslaan de periode van 2019 tot eind 2022. Onder meer moest Creyelman ontkennende berichten verspreiden rond het optreden van China tegen de minderheidsgroep van de Oeigoeren en over de oorsprong van het coronavirus.

Ook moest hij inlichtingen verstrekken over de Belgische politicus Charles Michel, die snel daarna werd verkozen tot de voorzitter van de EU-regeringsleiders en dit nog altijd is. In ruil voor de beïnvloeding werd Creyelman betaald, blijkt uit de sms-berichten.

Hoe het contact tussen Woo en Creyelman is gelegd, is nog onduidelijk. De 62-jarige Creyelman is sinds 1977 actief in de Vlaams-nationalistische politiek en heeft diverse politieke functies bekleed. Sinds 2014 is hij erelid van het Vlaams Parlement. Politici hebben inmiddels opgeroepen tot intrekking van die titel en tot zijn vervolging.

In een reactie zegt de Belgische premier Alexander De Croo dat hij sinds een paar weken op de hoogte was van het onderzoek. "Ik heb ervoor gezorgd dat de staatsveiligheid haar werk kon doen", zei hij in de marge van de EU-top in Brussel. De Croo zegt geschrokken te zijn dat politici "van binnenuit de democratie saboteren".