Clicky


Spaans marineschip naar mogelijk gekaapt schip de 'Ruen' in de Indische Oceaan

Spaans marineschip naar mogelijk gekaapt schip de 'Ruen' in de Indische Oceaan
15-12-2023 17:35 | Piraterij | auteur ANP/RTR

ROTA/LONDEN - Een Spaans marineschip van de Europese missie tegen piraten in de Indische Oceaan en de Golf van Aden heeft koers gezet naar een schip in de Indische Oceaan na signalen dat het misschien gekaapt is. De bemanning gaat kijken wat er aan de hand is met de bulkcarrier Ruen die onderweg zou zijn van Singapore naar Turkije.

Eerder op vrijdag meldde de organisatie Britse Maritieme Handelsoperaties (UKMTO) dat ze een bericht van een veiligheidsofficier van de Ruen had ontvangen dat de bemanning geen controle meer heeft. Het schip zou naar Somalië varen.

De Europese missie EUNAVFOR is in 2008 opgericht om piraten in de wateren rond Somalië te bestrijden toen piraterij er veelvuldig voorkwam. Dat is al jaren niet meer het geval. Als de Ruen door Somaliërs gekaapt zou zijn, zou het het eerste vaartuig in jaren zijn dat dit overkomt.

Volgens satellietgegevens van de site MarineTraffic vaart het schip geen ongebruikelijke route op weg van Singapore naar Turkije. Het vaart volgens de beschikbare gegevens op meer dan 1000 kilometer ten oosten van het oostelijkste puntje van Somalië.