Clicky


Houthi's: Rode Zee-alliantie verandert niets aan onze aanvallen

Houthi's: Rode Zee-alliantie verandert niets aan onze aanvallen
19-12-2023 09:23 | Buitenland | auteur ANP/RTR

SAANA - De Houthi's in Jemen zullen zich naar eigen zeggen niet laten tegenhouden door de internationale marinesamenwerking op de Rode Zee. De opstandelingen vallen naar eigen zeggen Israëlische schepen aan vanwege de oorlog met Hamas, en blijven van mening dat die strijd gerechtvaardigd is.

De Verenigde Staten hebben een operatie aangekondigd om het vrachtverkeer op de Rode Zee te beschermen. Nederland draagt bij aan die operatie Prosperity Guardian (hoeder van de welvaart) met stafofficieren. Daarnaast nemen ook onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië deel aan de coalitie. Doel is om de raket- en droneaanvallen van Houthi-strijders op de schepen tegen te gaan.

De hoofdonderhandelaar van de Houthi's Mohammed Abdulsalam zegt dat de maritieme samenwerking "feitelijk onnodig" is, omdat alleen Israëlische schepen of schepen die van of naar Israël varen aangevallen zouden worden. Dat is volgens Abdulsalam onverminderd terecht door de "onrechtmatige agressieve oorlog tegen Palestina".