Clicky


Bondsdagverkiezingen in deelstaat Berlijn moeten deels over

Bondsdagverkiezingen in deelstaat Berlijn moeten deels over
19-12-2023 10:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

KARLSRUHE - De Bondsdagverkiezingen van 2021 moeten in de Duitse deelstaat Berlijn gedeeltelijk over. De verkiezingen waren chaotisch verlopen en zijn daarom deels ongeldig verklaard. In 455 van de 2256 kiesdistricten moeten de verkiezingen volgens het Duitse Constitutioneel Hof over.

De Bondsdagverkiezingen vielen samen met de regionale en lokale verkiezingen. Bovendien werd die dag de marathon van Berlijn gelopen. Dat leidde tot allerlei problemen, onder meer doordat stembiljetten niet goed aankwamen en er enorme rijen ontstonden.

De verstoringen hebben volgens het hof invloed gehad op de zetelverdeling. De gemeenteraadsverkiezingen werden eerder al overgedaan. Dat leidde tot de benoeming van een andere burgemeester.

De Bondsdag zelf had in november vorig jaar ook al vastgesteld dat de verkiezingsuitslag gedeeltelijk ongeldig was. Het Constitutioneel Hof is het goeddeels met het parlement eens, al was het onderzoek niet helemaal voldoende.

Het precieze aantal kiesdistricten waar opnieuw gestemd wordt wijkt daarom licht af: sommige afgekeurde uitslagen bleken toch te kloppen, sommige goedgekeurde uitslagen juist niet. Ook het briefstemmen moet over in de districten waar het hof problemen heeft vastgesteld.