Clicky


Israël bevestigt dat het bereid is tot nieuw bestand in Gaza

Israël bevestigt dat het bereid is tot nieuw bestand in Gaza
19-12-2023 16:14 | Buitenland | auteur ANP/RTR

JERUZALEM - De Israëlische president Isaac Herzog heeft bevestigd dat het land in de strijd met Hamas bereid is tot een nieuw bestand.

Eind november was er een staakt-het-vuren van een week. Herzog wil met een nieuw bestand meer gijzelaars vrij krijgen die Hamas gevangen houdt. Een topman van Hamas zei dat de beweging niet wil onderhandelen zolang de aanvallen op de Gazastrook doorgaan, maar er is wel bereidheid te onderhandelen.

Afgelopen weekeinde werd gemeld dat de premier van de cruciale bemiddelaar Qatar in gesprek was over een nieuw bestand met de chef van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Amerikaanse media meldden dat Israëlische en Qatarese functionarissen elkaar in Noorwegen hebben gesproken. Er zou echter onenigheid zijn binnen Hamas over de voorwaarden voor een bestand en de vrijlating van gijzelaars.

Eind november ging een gevechtspauze van een week in, waarbij Hamas elke dag gijzelaars vrijliet en Israël Palestijnse gevangenen. Sinds 1 december wordt er weer hevig gevochten tussen Israël en Hamas en bombardeert Israël de Gazastrook vrijwel voortdurend.