Clicky


Oekraïens leger vraagt om nieuwe mobilisatie van 450.000 mensen

Oekraïens leger vraagt om nieuwe mobilisatie van 450.000 mensen
19-12-2023 20:19 | Buitenland | auteur ANP

KYIV - De Oekraïense krijgsmacht heeft gevraagd om een nieuwe mobilisatie van 450.000 tot 500.000 mensen, aldus president Volodymyr Zelensky. Hij zei dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over het verzoek.

Zelensky noemde de mogelijke mobilisatie een "zeer gevoelige kwestie" en zei dat de regering en legertop er verder over zullen praten. Voor een verdere mobilisatie zou ook extra geld nodig zijn, benadrukte de president.

De Oekraïense troepen komen al maanden geen steek verder in de strijd tegen de Russen. Generaal Oleksandr Tarnavsky zei maandag dat de militairen "niet meer zo vers en niet meer zo uitgerust" zijn en dat het goed zou zijn als er meer mensen beschikbaar komen om elkaar af te wisselen. Sinds de Russische invasie in februari 2022 zijn al ruim een miljoen Oekraïners gemobiliseerd.

Tarnavsky zei ook dat de troepen aan de frontlijn inmiddels begonnen te merken dat er tekorten zijn aan munitie, doordat de steun van westerse bondgenoten steeds meer hapert. Zelensky is er in elk geval van overtuigd dat er snel nieuwe hulp komt uit Europa en de Verenigde Staten en zegt dat Oekraïne sneller kan winnen als het meer slagkracht krijgt van de bondgenoten.