Clicky


Hamasleider arriveert in Egypte voor overleg over oorlog Israël

Hamasleider arriveert in Egypte voor overleg over oorlog Israël
20-12-2023 10:16 | Buitenland | auteur ANP/RTR

CAÏRO - Hamasleider Ismail Haniyeh is woensdagochtend in Egypte aangekomen voor overleg met Egyptische functionarissen. Dat overleg gaat volgens Hamas over de oorlog met Israël in de Gazastrook.

Haniyeh leidt een delegatie die zal praten met de Egyptische inlichtingenbaas en anderen, aldus een bron die nauwe banden heeft met de Palestijnse groepering. Er wordt volgens de bron gesproken over een nieuwe wapenstilstand en gevangenenruil.

Het is Haniyehs tweede bezoek aan Egypte sinds de oorlog met Israël op 7 oktober uitbrak. Hij woont zelf in Qatar. Egypte en Qatar waren betrokken bij de totstandkoming van de zeven dagen durende wapenstilstand van eind november. Tijdens dat bestand vond dagelijks een gevangenenruil tussen Hamas en Israël plaats.

De Israëlische president Isaac Herzog suggereerde dinsdag dat zijn land bereid is tot een nieuw bestand om de 129 overgebleven gijzelaars terug te krijgen. Maar Hamas zei eerder dat het niet wil onderhandelen zolang Israël doorgaat met zijn aanvallen op de Gazastrook.