Clicky


Defensieminister Oekraïne: mannen rekruteren uit buitenland

Defensieminister Oekraïne: mannen rekruteren uit buitenland
21-12-2023 10:07 | Buitenland | auteur ANP

KYIV - In de zoektocht van Oekraïne naar extra soldaten wil de nieuwe minister van Defensie Roestem Oemjerov volgend jaar Oekraïense mannen rekruteren die in het buitenland wonen. Oekraïners met een leeftijd tussen 25 en 60 jaar die in Duitsland en andere landen wonen, moet worden gevraagd zich te melden bij de rekruteringscentra van de strijdkrachten. Oemjerov maakte dit bekend in een interview met Bild, Welt TV en Politico.

De minister sprak van een uitnodiging. Hij maakte echter duidelijk dat er sancties zouden komen voor wie het verzoek niet zou opvolgen. "We bespreken nog wat er zal gebeuren als ze niet vrijwillig komen", zei hij.

Het Oekraïense leger wil 450.000 tot 500.000 extra soldaten mobiliseren om de Russische invasie af te slaan. De financiële en politieke randvoorwaarden zijn echter nog niet duidelijk. President Volodymyr Zelensky heeft de mobilisatie een "gevoelige kwestie" genoemd.

Ondanks een verbod zijn veel Oekraïense mannen naar het buitenland gevlucht om te voorkomen dat ze opgeroepen zouden worden.