Clicky


Verplicht Certified Pick up in Port of Antwerp-Bruges vanaf 15 januari

Verplicht Certified Pick up in Port of Antwerp-Bruges vanaf 15 januari
21-12-2023 11:26 | Buitenland | auteur Redactie

ANTWERPEN - Vanaf 15 januari voert de Port of Antwerp-Bruges een verplicht Certified Pick up systeem in voor de toegang, behandeling en het vrijgeven van importcontainers in Antwerpen. Het huidige systeem met pincodes wordt niet langer geaccepteerd. Dit nieuwe digitale platform maakt veilig, transparant en efficiënter transport van importcontainers mogelijk.

Om een soepele overgang te garanderen, zijn alle betrokken partijen, inclusief maar niet beperkt tot rederijen, expediteurs, containerterminals, expeditie- en logistieke bedrijven, binnenvaartvervoerders, spoorvervoerders en transportbedrijven, verplicht zich te registreren voor Certified Pick up.

Vanaf 15 januari worden containers die de Antwerpse haven verlaten via de binnenvaart, het spoor of vrachtwagens alleen vrijgegeven via het nieuwe Certified Pick up-platform, op basis van de persoonlijke identificatiegegevens van de operatoren en na verificatie door de douane. Het is daarom van cruciaal belang dat alle betrokken partijen zich vóór 15 januari aanmelden, omdat het huidige systeem van pincodes vanaf die datum niet meer wordt geaccepteerd voor het vrijgeven van containers.

Certified Pick up is een product van NxtPort, verantwoordelijk voor het bevorderen van de digitalisering van processen binnen de havengemeenschap. NxtPort opereert als dochteronderneming van Port of Antwerp-Brugge.

Waarom gecertificeerd ophalen?

William Demoor, Chief Customer Relations Officer bij Port of Antwerp-Brugges: “Certified Pick up is voor ons een game-changer en verbetert de transparantie, veiligheid en efficiëntie in de containerafhandeling. Het systeem zorgt voor transparantie door realtime inzicht te bieden in de status van de container, waardoor de operationele efficiëntie in onze hele toeleveringsketen wordt bevorderd.”

“Bovendien introduceert Certified Pick up een hoger beveiligingsniveau door traditionele pincodes te vervangen door identiteitsverificatie. Het systeem stroomlijnt ook de administratieve procedures, waardoor een veiligere werkomgeving ontstaat en de doorlooptijden voor geïmporteerde containers worden verkort.”

Het nieuwe Certified Pick up-systeem zal in eerste instantie worden uitgerold in de diepzeeterminals in Antwerpen, waaronder DP World (K1700), MPET, PSA 869 en PSA 913. Alle andere terminals zullen naar verwachting kort na deze eerste fase live gaan. De containerterminals in Zeebrugge zullen tijdens deze eerste implementatiefase geen gevolgen ondervinden.