Clicky


Trump wilde in 2020 certificatie stemuitslag Michigan voorkomen

Trump wilde in 2020 certificatie stemuitslag Michigan voorkomen
22-12-2023 10:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DETROIT - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in 2020 lokale functionarissen ertoe aangezet de verkiezingsresultaten in de staat Michigan niet te certificeren. Dat blijkt uit opnames van telefoongesprekken die donderdag zijn onthuld door The Detroit News.

Trump zei volgens de krant tegen de twee Republikeinse functionarissen dat "we voor ons land moeten vechten" en dat "we deze mensen ons land niet van ons kunnen laten afpakken". Het telefoongesprek werd twee weken na de verkiezingen van 3 november gevoerd. Trump verloor destijds de staat Michigan.

Ook Ronna McDaniel, voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité, nam deel aan het gesprek. Op een gegeven moment zei ze tegen de twee functionarissen: "Certificeer de uitslag niet. Wij zullen voor advocaten zorgen." Trump voegde eraan toe: "Daar zorgen we wel voor." De functionarissen zwichtten niet.

Rechtszaak

De 77-jarige Trump zal in maart in Washington terechtstaan op beschuldiging van samenzwering om de uitslag van de door Joe Biden gewonnen verkiezingen van november 2020 ongedaan te maken.

Ook in Georgia wacht hem een dergelijke rechtszaak. Daar zette hij in een opgenomen telefoongesprek minister van Buitenlandse Zaken Brad Raffensperger onder druk om 11.780 stemmen te "vinden" die zijn nederlaag tegen Biden in de staat ongedaan zouden maken.