Clicky


Schip met Israëlische connectie geraakt voor kust van India

Schip met Israëlische connectie geraakt voor kust van India
23-12-2023 11:48 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

VERAVAL - Een vrachtschip met een Israëlische connectie is geraakt door een drone voor de kust van India, meldt het maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey. Ook het Britse monitoringcentrum (UKMTO), dat toeziet op maritieme handelsoperaties, bevestigt de aanval.

Het incident vond plaats op 200 kilometer van de Indiase kustplaats Veraval. Er zou brand zijn uitgebroken aan boord van het schip, maar er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Het gaat om een tanker die chemische producten vervoert. Het schip, dat onderweg was van Saoedi-Arabië naar India, vaart onder de Liberiaanse vlag maar zou volgens Ambrey ook connecties hebben met Israël. De Indiase marine reageerde op een noodoproep van het schip en stuurde een observatievliegtuig naar de plaats van het incident.

Eerdere aanvallen

De voorbije maanden zijn er geregeld schepen aangevallen door Houthi-rebellen voor de kust van Jemen. Een aantal grote rederijen besliste daarop om niet meer door de Rode Zee naar het Suezkanaal te varen. Dit incident vond plaats op bijna 2000 kilometer van Jemen en op 3000 kilometer van de Rode Zee.

Toen vorige maand een schip werd aangevallen in de Indische oceaan, was er een vermoeden dat de Iraanse Revolutionaire Garde daarvoor verantwoordelijk was. Iran geldt als bondgenoot van zowel Hamas, dat in een oorlog is verwikkeld met Israël, als van de Jemenitische Houthi-rebellen.