Clicky


Luchthaven Genève kampt met staking bij afhandelingsbedrijf Dnata

Luchthaven Genève kampt met staking bij afhandelingsbedrijf Dnata
24-12-2023 10:17 | Buitenland | auteur ANP/AFP

GENÈVE - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van Genève heeft last van een staking van afhandelaars. Medewerkers van afhandelingsbedrijf Dnata eisen een hoger loon en hebben zondagochtend het werk neergelegd op het Zwitserse vliegveld.

KLM heeft een vlucht geannuleerd die 's ochtends vanaf Schiphol naar Genève zou vertrekken. De Zwitserse nieuwssite Arc Info meldt dat een aantal vluchten is vertraagd.

Dubai National Air Travel Agency, zoals Dnata voluit heet, verzorgt normaal gesproken de afhandeling van een kwart van de vluchten op de luchthaven van Genève. Onder andere Air France, KLM en British Airways maken gebruik van de diensten van het bedrijf.

Overeenkomst

Medewerkers van het bedrijf vinden dat ze te weinig krijgen betaald en willen een loonsverhoging van 5 procent, zegt hun vakbond. Daarnaast willen ze een bonus voor fysiek zwaar werk en extra geld voor diensten in de nacht of op zondag. De stakers kijken ieder uur hoe lang ze blijven staken, meldt nieuwssite 20minutes.

Dnata zegt tegen dezelfde site te willen werken aan een overeenkomst met het personeel. Maar het bedrijf vindt iedere werkonderbreking "disproportioneel" en "illegaal".

Naar schatting zouden zondag, vlak voor kerstmis, ongeveer 60.000 passagiers via de luchthaven van Genève reizen. Het vliegveld biedt via sociale media passagiers excuses aan voor de hinder.