Clicky


Israël doodt Iraanse topgeneraal in Syrië

Israël doodt Iraanse topgeneraal in Syrië
25-12-2023 20:35 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

TEL AVIV - Israël heeft bij een luchtaanval op het buurland Syrië een topgeneraal gedood van het Iraanse elitekorps Islamitische Revolutionaire Garde (IRG). Volgens Iraanse media was de omgekomen Razi Mousavi een van de meest ervaren militaire adviseurs voor de Syrische bondgenoot.

De commandant werd gedood "tijdens een aanval door het zionistische regime" nabij de Syrische hoofdstad Damascus, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA. In een reactie kondigt de IRG aan wraak te nemen op Israël: "Het zionistische regime zal zeker betalen voor het martelaarschap van onze langjarige militaire adviseur." Het Israëlische leger wilde geen commentaar geven.

Syrië en Iran gelden als aartsvijanden van Israël. Mousavi zou de militaire samenwerking hebben gecoördineerd. De Iraanse staatstelevisie onderbrak de gewone nieuwsuitzending voor een speciaal bericht over de dood van de generaal.

Israël valt regelmatig doelen in Syrië aan om te voorkomen dat Iran zijn militaire invloed daar uitbreidt. Samen met Rusland is Iran de belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering. Voor het Iraanse regime in Teheran maakt Syrië deel uit van de zogenaamde as van verzet in de strijd tegen Israël, naast de sjiitische organisatie Hezbollah in Libanon. Teheran beweert echter altijd dat de IRG in Syrië alleen actief is als militair adviseur en niet direct betrokken is bij de burgeroorlog daar.