Clicky


Sigrid Kaag stopt als minister en begint aan VN-baan in Gaza

Sigrid Kaag stopt als minister en begint aan VN-baan in Gaza
26-12-2023 19:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 19:58 uur] Sigrid Kaag stopt als demissionair minister van Financiën en vicepremier omdat ze voor de Verenigde Naties de wederopbouw van Gaza gaat coördineren. Dat meldt de vertrekkend bewindsvrouw op X. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldt dat ze op 8 januari stopt.

Kaag noemt het "eervol" dat VN-secretaris-generaal António Guterres haar heeft gevraagd voor de baan. Ze hoopt een bijdrage te leveren aan een "betere toekomst". In haar tweet vermeldt de politica niet vanuit welke locatie ze haar functie uit zal voeren.

De koning heeft Kaag "op de meest eervolle wijze" ontslag verleend, meldt de RVD. "Onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de minister aan hem en het Koninkrijk bewezen."

Demissionair premier Mark Rutte wenst Kaag succes met haar "cruciale en veeleisende opdracht". Hij laat op X weten dat hij ervan overtuigd is dat Kaag de kennis en ervaring heeft om de taak "als geen ander te vervullen". Rutte bedankte haar ook voor hun "hechte band" en goede samenwerking.

Formeel neemt D66-leider en klimaatminister Rob Jetten de taken van Kaag als minister van Financiën waar tot een opvolger is gevonden. Hij wordt ook vicepremier. Het werk op Financiën zal in de praktijk worden gedaan door staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij, maakt Rutte duidelijk.

"Terwijl zij zichzelf en haar gezin wegcijferde, heeft haar leiderschap Nederland veel gebracht", blikt partijleider Jetten terug op haar tijd in de politiek. "Hopelijk kan zij een waardevolle bijdrage leveren aan het verlichten van het lijden in Gaza."

Partijgenoot en defensieminister Kajsa Ollongren bedankt Kaag voor haar "moed en leiderschap" en noemt haar vertrek "een groot verlies".

Het zong al langer rond dat Kaag mogelijk aan de slag zou gaan bij de VN. Afgelopen weekend meldde RTL Nieuws al op basis van anonieme bronnen dat ze werd genoemd als kandidaat voor de functie.

Kaag heeft lange tijd als diplomate gewerkt bij de VN en is zeer bekend met het Midden-Oosten. Ze was onder meer als VN-coördinator in Libanon betrokken bij de missie om chemische wapens te vernietigen in Syrië. Ook heeft ze voor de tak van de internationale organisatie gewerkt die zich inzet voor Palestijnse vluchtelingen.