Clicky


Oud-minister en Bondsdagnestor Wolfgang Schäuble (81) overleden

Oud-minister en Bondsdagnestor Wolfgang Schäuble (81) overleden
27-12-2023 10:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA

BERLIJN - [update 11:40 uur] De voormalige Duitse minister Wolfgang Schäuble is dinsdag op 81-jarige leeftijd overleden. Schäuble was onder meer minister van Binnenlandse Zaken en is ook voorzitter geweest van de Bondsdag. Toch is hij buiten Duitsland vooral bekend als minister van Financiën onder Bondskanselier Angela Merkel ten tijde van de eurocrisis.

Schäuble begon zijn loopbaan als jurist, maar stapte al snel over naar de politiek. Hij werd in 1965 lid van het CDU en was van 1972 tot zijn dood voor die partij lid van de Bondsdag. Als minister van Financiën stond hij van 2009 tot en met 2017 een streng begrotingsbeleid voor, vooral voor Zuid-Europese landen met grote overheidsschulden. Daar maakte hij zich vooral in die landen niet bij iedereen populair mee.

Hij overleed dinsdagavond in het bijzijn van zijn familie, meldden zijn nabestaanden woensdag aan het Duitse persbureau dpa. De dood van de ervaren politicus leidde direct tot bedroefde reacties. Bondskanselier Olaf Scholz, zelf lid van de progressieve SPD-partij, prees de verdiensten van de oud-minister. Hij omschreef Schäuble als een "scherpzinnig denker" en een "gepassioneerd politicus".

CDU-leider Friedrich Merz zei met de dood van Schäuble een dierbare vriend en partijgenoot te verliezen. Er kwamen ook reacties uit het buitenland. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire noemde de overleden christendemocraat een betrouwbare partner die zich heeft ingezet voor de vriendschap tussen Frankrijk en Duitsland.

Ook demissionair minister-president Mark Rutte staat stil bij het nieuws. "Met het overlijden van Wolfgang Schäuble verliezen Duitsland en Europa een leidend politicus." Rutte staat op X stil bij Schäubles werk in zowel de Bondsdag als de regering. "Ik kende hem als een indrukwekkend man met een enorme kennis en heldere visie; en als een zachtaardige gentleman."