Clicky


Deventer zet zich schrap voor hoogwater IJssel: 'wordt spannend'

Deventer zet zich schrap voor hoogwater IJssel: 'wordt spannend'
27-12-2023 10:59 | Binnenland | auteur ANP

DEVENTER - [update 13:30 uur] De gemeente Deventer zet zich woensdag schrap voor het snel stijgende water in de rivier de IJssel. De vrees is dat het peil uiteindelijk zo hoog komt dat er water in de binnenstad stroomt.

Een woordvoerder zegt dat de gemeente nauwkeurig let op het waterpeil bij Lobith. Daar stroomt de Rijn Nederland binnen, die kort erna bij Arnhem in tweeën splitst in de Nederrijn en de IJssel. Het water doet er twee dagen over om van Lobith naar Deventer te stromen. "Op dit moment is de hoogste stand in Lobith bereikt", zegt de woordvoerder. Dat betekent dat Deventer zich nog even schrap moet zetten.

Woensdagochtend om 06.15 uur stond het waterpeil in Deventer op 6,21 meter. Dat is maar iets lager dan het kritieke punt van 6,30 meter waarop de IJssel overstroomt. De gemeente heeft de kades opgehoogd met zandzakken, waardoor dit kritieke punt iets hoger is. "We hopen dat dit voldoende is om de IJssel binnen de kades te houden", zegt de woordvoerder. "Het zal spannend worden."

Hoogste waterpeil

De zegsman verwacht dat het hoogste waterpeil Deventer over ongeveer anderhalve dag bereikt. "Gisteren steeg het peil op een gegeven moment met een centimeter per uur. Daarna is dat gelukkig wel afgevlakt." Vooral factoren als harde regen of wind kunnen net het laatste zetje zijn waardoor de rivier toch over de kades stroomt.

In andere steden langs de IJssel worden geen problemen door het hoogwater verwacht. Zutphen ligt bijvoorbeeld op rivierduinen, waardoor het water minder makkelijk tot in de binnenstad komt. Er zijn wat wandel- en fietspaden afgesloten, maar verder verwacht de gemeente geen maatregelen te hoeven treffen. Ook Kampen verwacht droge voeten te houden. "De IJssel kan wel wat hebben", zegt een woordvoerder van de gemeente, die nauw in contact staat met het waterschap.

Zwolle

Ook Zwolle heeft geen last van de IJssel. Het waterpeil in de binnenstad wordt vooral beïnvloed door de waterstand in de Vecht, ten noorden van Zwolle. Het peil in de grachten was flink opgelopen, maar het hoogtepunt werd dinsdagavond bereikt. De komende dagen zal het water gestaag zakken.