Clicky


Erdogan noemt Netanyahu niet anders dan Hitler

Erdogan noemt Netanyahu niet anders dan Hitler
27-12-2023 14:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

ANKARA - [update 16:35 uur] De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet anders is dan Adolf Hitler. Hij vergeleek daarbij het lot van de inwoners van Gaza met dat van de Joden in nazi-Duitsland.

Erdogan heeft al vaker in harde bewoordingen kritiek geuit op de Israëlische regering voor de oorlog tegen Hamas. Hij herhaalde ook zijn kritiek op de westerse landen die Israël steunen en stelde dat wetenschappers die in eigen land onder vuur komen te liggen voor hun standpunten over de oorlog in Gaza welkom zijn in Turkije.

De Israëlische premier reageerde op de uitspraak van Erdogan door te stellen dat "iemand die genocide pleegt op de Koerden en journalisten vastzet, de laatste is die bij anderen moraliteit zou moeten verkondigen".

Netanyahu en zijn regering maken in de strijd tegen Hamas ook vergelijkingen met het bewind van Hitler, bijvoorbeeld toen hij eind oktober Hamas omschreef als de "nieuwe nazi's". De Israëlische overheid heeft de organisatie ook vaak vergeleken met terreurgroep Islamitische Staat.