Clicky


NSC en Volt willen opheldering over lobbywerk Van Nieuwenhuizen

NSC en Volt willen opheldering over lobbywerk Van Nieuwenhuizen
27-12-2023 14:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - NSC en Volt willen opheldering van demissionair premier Mark Rutte over het lobbywerk van voormalige VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, 2017-2021). Zij bezwoer toen zij de overstap naar de lobby voor branchevereniging Energie-Nederland maakte dat ze nooit inhoudelijke bemoeienis had met de energiesector, maar volgens de NOS en Nieuwsuur klopt dat niet. De twee partijen hebben Kamervragen ingediend, laat Pieter Omtzigt (NSC) weten op X.

Uit documenten, opgevraagd door de NOS en Nieuwsuur, blijkt dat Van Nieuwenhuizen vergaderingen over energie bijwoonde toen zij al wist dat ze voor die sector ging lobbyen. Bewindslieden mogen na hun ambt twee jaar lang niet werken voor sectoren waar zij als minister bij betrokken zijn geweest. Die regel gold al toen Van Nieuwenhuizen de overstap maakte.

Omtzigt, Nicolien van Vroonhoven (NSC) en Laurens Dassen willen van Rutte weten waarom hij toen niet ingreep. De premier heeft vergaderingen voorgezeten van de commissie Klimaat en Energie. De vragenstellers willen ook weten hoeveel bijeenkomsten Van Nieuwenhuizen heeft bijgewoond terwijl zij al wist dat ze ging lobbyen voor de energiesector.

Verder vragen de indieners zich af waarom het zo lang duurde voordat de stukken die de NOS en Nieuwsuur opvroegen, werden geopenbaard. Zij willen weten of daar politieke redenen voor zijn.