Clicky


Hof Michigan weert Trump niet van kieslijst voor voorverkiezing

Hof Michigan weert Trump niet van kieslijst voor voorverkiezing
27-12-2023 16:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

LANSING - De hoogste rechtbank in de staat Michigan heeft een poging om Donald Trump van de stembiljetten te houden in aanloop naar de presidentsverkiezingen afgewezen, meldt nieuwszender CNN. De zaak is in een eerder stadium verworpen dan in de staat Colorado, die Trump bovendien wel uitsloot van de voorverkiezingen.

Tegenstanders van Trump probeerden via de rechter af te dwingen dat hij in die staat niet mag deelnemen aan de voorverkiezingen voor de Republikeinse partij. Reden is dat in de Amerikaanse grondwet staat dat mensen die trouw gezworen hebben aan de grondwet, maar vervolgens deelnemen aan een "opstand of rebellie" geen president meer mogen worden.

De zaak werd in Michigan voorgelegd aan verschillende rechters nadat meerdere keren hoger beroep werd aangetekend. Steeds concludeerden de rechters dat zij niet over dit soort kwesties gaan. Uiteindelijk heeft het hooggerechtshof de zaak niet eens inhoudelijk behandeld, maar al in een eerder stadium verworpen, aldus CNN. Daarmee kwamen de magistraten in die staat tot een heel ander oordeel dan die in Colorado, ook al werd daar hetzelfde amendement op de grondwet aangehaald. Het federale hooggerechtshof in Washington zal zich ook nog over de zaak buigen.

De zaak in Michigan was aangespannen door de organisatie Free Speech For People. Die verloor een vergelijkbare zaak in Minnesota, en kondigde onlangs aan het nog eens te proberen in Oregon. De zaak in Colorado werd aangespannen door een andere organisatie. De opstand waarnaar verwezen wordt, was de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.