Clicky


Noord-Koreaanse dictator wil voorbereidingen oorlog versnellen

Noord-Koreaanse dictator wil voorbereidingen oorlog versnellen
28-12-2023 10:41 | Buitenland | auteur ANP

PYONGYANG - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn strijdkrachten en wapenindustrie opgeroepen de voorbereidingen voor een oorlog te versnellen. De dictator zei volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat de veiligheidssituatie op het Koreaanse schiereiland momenteel zeer gespannen is. Daar houdt hij de Verenigde Staten verantwoordelijk voor.

Kim deed de uitspraken op een bijeenkomst van zijn Arbeiderspartij. Daar wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar en worden nieuwe beleidsplannen gepresenteerd. Experts verwachten volgens Yonhap dat Kim nog plannen zal aankondigen om de militaire capaciteiten van zijn land verder te versterken.

Het geïsoleerde Noord-Korea heeft het afgelopen jaar de banden aangehaald met buurland Rusland. Kim bezocht in september de Russische leider Vladimir Poetin. De Verenigde Staten zeggen dat Noord-Korea ook wapens levert aan Rusland. Die kunnen worden gebruikt tijdens de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Confrontaties

Kim verweet op de bijeenkomst juist de VS zich schuldig te maken aan "ongekende" confrontaties met zijn land. Ook de relatie met het democratisch bestuurde buurland Zuid-Korea is gespannen. De Zuid-Koreaanse strijdkrachten en hulpdiensten oefenden deze week in Seoul op een mogelijke Noord-Koreaanse aanval op de hoofdstad, die in de buurt van de grens ligt en daardoor kwetsbaar is.

Tijdens de exercities werden aanvallen gesimuleerd op belangrijke infrastructuur. "Het was een grote les voor ons toen de geavanceerde Israëlische defensiesystemen, die van wereldklasse zijn, hulpeloos bezweken onder een verrassingsaanval door Hamas met conventionele artillerie en primitieve middelen", zei burgemeester Oh Se-hoon volgens persbureau Reuters.