Clicky


Advocaat Bouterse: er komt geen gratieverzoek, cliënt gaat cel in

Advocaat Bouterse: er komt geen gratieverzoek, cliënt gaat cel in
29-12-2023 14:50 | Buitenland | auteur ANP

PARAMARIBO - Desi Bouterse en zijn vier medeveroordeelden zullen geen gratieverzoek indienen bij de Surinaamse president Chan Santokhi. Zodra het Openbaar Ministerie contact opneemt, zal advocaat Irvin Kanhai aangeven wanneer Bouterse en zijn andere vier cliënten kunnen beginnen met het uitzitten van hun straf. Dat zegt de raadsman in gesprek met Surinaamse media.

Voormalige legerleider en ex-president Bouterse (78) werd op 20 december in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982 waarbij vijftien tegenstanders van zijn militaire bewind zijn gemarteld en geëxecuteerd. De bejaarde ex-militairen Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Ernst Geffery zijn veroordeeld tot vijftien jaar.

Advocaat Irvin Kanhai vroeg het Surinaamse Openbaar Ministerie op 22 december om de uitvoering van de vonnissen op te schorten, omdat hij het voornemen had om een gratieverzoek in te dienen bij Santokhi. Na "dagelijks overleg" met zijn cliënten heeft Kanhai besloten dat niet te doen.

Spijtbetuiging

Om gratie te kunnen aanvragen, zouden de veroordeelde mannen schuld moeten bekennen en spijt moeten betuigen. Kanhai is daar sterk op tegen. Bovendien verwacht hij niet dat een gratieverzoek zou worden ingewilligd. Er is bij voorbaat sprake van "een verloren wedstrijd" zegt hij in gesprek met Times of Suriname en Suriname Herald.

Volgens Kanhai is Bouterse "rustig en heeft aangegeven dat als hij de gevangenis in moet, hij dat zal accepteren". Ook roept de ex-president zijn partijgenoten op tot kalmte. In een later stadium, als Bouterse al in gevangenschap is, kan Kanhai alsnog gratie aanvragen op "humanitaire gronden" en vanwege de gezondheidstoestand.

Verkiezingen

In mei 2025 zijn er verkiezingen in Suriname. "Waarom zou je die zestien maanden niet willen uitzitten?", vraagt de raadsman. De Nationale Democratische Partij van Bouterse moet volgens hem zorgen dat zij veel stemmen krijgt en in de regering komt. De nieuwe president is bevoegd om gratie te verlenen zonder dat er zelfs een verzoek wordt ingediend.