Clicky


Fysiotherapeut veroordeeld voor ontucht met patiënten

Fysiotherapeut veroordeeld voor ontucht met patiënten
29-12-2023 18:22 | Misdaad | auteur Redactie

ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt een 36-jarige fysiotherapeut voor ontucht met vier vrouwelijke patiënten. De man krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. In de proeftijd moet de man moet zich laten behandelen. Daarnaast legt de rechtbank een beroepsverbod als fysiotherapeut op voor vijf jaar.

De man maakte zich tussen januari 2017 en januari 2023 als fysiotherapeut schuldig aan het plegen van ontuchtige handelingen met vier vrouwelijke patiënten. Deze handelingen bestonden uit het seksueel binnendringen van het lichaam en het op ongepaste wijze aanraken/betasten van intieme delen van het lichaam. Bij twee patiënten gebeurde dit onverhoeds, bij twee anderen met instemming. De slachtoffers deden aangifte.

De man maakte ernstig misbruik van het in hem als fysiotherapeut gestelde vertrouwen en de afhankelijke en kwetsbare positie waarin de slachtoffers zich bevonden. Ook maakte hij door zijn handelen een zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke en psychische integriteit van de vrouwen. Uit de voorgedragen slachtofferverklaringen en de toelichtingen op de vorderingen tot schadevergoeding kwam naar voren dat zij het handelen van de man als zeer ingrijpend ervoeren.

Een psycholoog deed onderzoek naar de man en adviseerde om de man ten aanzien van één feit (licht) verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Dit advies neemt de rechtbank over. De reclassering sprak ook met de man en adviseerde om de man een (deels) voorwaardelijke straf op te leggen met de voorwaarden dat hij zich moet melden bij de reclassering, een behandeling moet ondergaan en een verbod op het werken als fysiotherapeut.

De rechtbank veroordeelde de man op 11 april van dit jaar voor soortgelijke feiten. Het hoger beroep tegen dit vonnis loopt nog. De straf die de rechtbank in nieuwe zaak  oplegt wijkt op het eerste gezicht af van de straf die ze in april 2023 heeft opgelegd. Daar is een aantal redenen voor. In de zaak die in het voorjaar bij de rechtbank speelde ging het om twee jongere vrouwen, waarvan één tijdens het plegen van die ontuchtige handelingen nog minderjarig was, die zonder instemming onverhoeds seksuele handelingen van de man ondergingen. In de huidige zaak vonden bij twee van de vier patiënten de meest vergaande seksuele handelingen plaats met wederzijdse instemming. Daarnaast spreekt de rechtbank de man van twee feiten vrij, waardoor de straf anders is dan de vier jaar cel waarvan één voorwaardelijk die de officier van justitie eiste.

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van drie jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man moet zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen. Verder legt de rechtbank een beroepsverbod van vijf jaar op. 

Tot slot moet de man aan de slachtoffers in totaal een schadevergoeding van ruim 6000 euro betalen.