Clicky


Denemarken stuurt fregat naar Rode Zee om scheepvaartverkeer te beschermen

Denemarken stuurt fregat naar Rode Zee om scheepvaartverkeer te beschermen
29-12-2023 19:17 | Buitenland | auteur ANP

KOPENHAGEN - Denemarken wil een fregat naar de Rode Zee en de Golf van Aden sturen om het scheepvaartverkeer te helpen beschermen. Het schip moet zich aansluiten bij de door de VS geleide internationale coalitie die daar aanwezig is om aanvallen door de Houthi-rebellen uit Jemen af te weren.

De Denen zijn "bezorgd over de zeer ernstige situatie" op de Rode Zee, zegt minister van Defensie Troels Lund Poulsen in een verklaring. Het ministerie komt met een voorstel voor de inzet van het fregat dat in het nieuwe jaar formeel voorgelegd moet worden aan het parlement. De hoop is dat het schip eind januari ingezet kan worden.

Denemarken leverde al een bijdrage aan de zogenoemde Operation Prosperity Guardian (OPG), plus de overkoepelende coalitie Combined Maritime Forces (CMF) die al langer bestond. Tot nu toe ging het om drie stafofficieren, van wie een werd ingezet bij OPG. Nederland neemt aan OPG deel met twee stafofficieren.

"De aanvallen in en rond de Rode Zee en de Golf van Aden zijn een bedreiging voor de maritieme veiligheid, onze koopvaardij en de wereldhandel. Als een belangrijke zeevarende natie dragen wij een verantwoordelijkheid voor het versterken van de veiligheid op zee", aldus de defensieminister.