Clicky


ANWB constateerde dit jaar 17 procent meer files op de weg

ANWB constateerde dit jaar 17 procent meer files op de weg
30-12-2023 11:25 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Dit jaar is de filezwaarte (lengte maal duur) op de Nederlandse wegen gestegen met 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Opnieuw een forse stijging, meldt de ANWB die alle files op alle A- en N-wegen heeft becijferd. Na het afblazen van de laatste coronamaatregelen eind maart vorig jaar keerden de dagelijkse files eigenlijk meteen terug, zag de verkeersdienst.

Het afgelopen jaar is de filezwaarte verder toegenomen en daarmee terug op het niveau voor corona. De ANWB stelt dat het effect van thuiswerken en buiten de spits reizen "nauwelijks meer zichtbaar" is.

Ook buiten de spitsuren stonden er veel meer files. De filezwaarte tijdens de ochtendspits groeide met 10 procent en in de avondspits met 18 procent. Overdag nam het aantal files afgelopen jaar toe met 23 procent.

De dinsdag en de donderdag blijven het drukst. Wegwerkzaamheden maar ook het weer speelden het verkeer parten, zoals in januari en maart toen er veel sneeuw viel en het ijzelde.

De drukste spits van het jaar was op 6 april, de donderdagmiddag voor Pasen. Op die regenachtige dag stond er 1491 kilometer file.