Clicky


Politie: circa 300 aanhoudingen bij klimaatactie Amsterdam

Politie: circa 300 aanhoudingen bij klimaatactie Amsterdam [+foto]
30-12-2023 16:19 | Weer en Verkeer | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 19:012 uur] De politie heeft zaterdag bij de actie van Extinction Rebellion op de snelweg A10 bij Amsterdam ongeveer driehonderd mensen aangehouden. De meeste actievoerders zijn opgepakt bij de blokkade op de snelweg. Zeven personen zijn aangehouden voor het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg, aldus de politie.

Deze actievoerders gingen kort voor de eigenlijke blokkade en op een andere plek met een groepje de snelweg op en veroorzaakten zo een "levensgevaarlijke situatie voor henzelf en andere weggebruikers", meldt de politie.

Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden aan het begin van de middag snelweg A10 nabij het voormalige hoofdkantoor van ING en kondigden aan niet weg te gaan voordat ING zou stoppen "met het financieren van klimaatontwrichting". "ING fossielvrij" was een van de leuzen die werd geroepen. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam had de actievoerders een andere locatie toegewezen voor hun protest. De gemeente verbood de actie op de snelweg en noemde die "onverantwoord". Omstreeks 15.30 uur begon de politie met het vrijmaken van de snelweg waarbij demonstranten werden aangehouden.

Het nabijgelegen VUMC laat weten dat ambulances geen hinder hebben ondervonden van de actie. Het ziekenhuis had het protest ook vooraf gemeld zodat bezoekers en personeel een andere route konden plannen. Ook ING liet weten geen last te hebben gehad van de snelwegblokkade.