Clicky


Zeker tientallen agenten gewond tijdens jaarwisseling

Zeker tientallen agenten gewond tijdens jaarwisseling
01-01-2024 11:29 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 12:03 uur] Zeker tientallen agenten zijn gewond geraakt tijdens de jaarwisseling, meldt de politie op basis van eerste voorlopige cijfers maandagochtend. Zij werden belaagd met zwaar en meestal illegaal vuurwerk, meerdere agenten liepen gehoorschade op. "Volstrekt onacceptabel", aldus Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie.

De Meij spreekt van een drukke nacht met heftige incidenten. De politie was vrijwel door het hele land druk met vernielingen, brandstichtingen, opstootjes en begeleiding van hulpverleners. De ME moest ook meerdere keren ingrijpen. "Op verschillende plaatsen werden mensen die feest wilden vieren bekogeld met vuurwerk. Ook woningen en auto's zijn doelgericht geraakt. Bij ingrijpen kregen veel politiemensen en andere hulpverleners te maken met agressie en geweld."

In onder meer Zaandam, Alphen aan den Rijn en de regio Utrecht werd de politie bekogeld met zwaar vuurwerk, in Hedel (Gelderland) werd een noodbevel afgekondigd in verband met wanordelijkheden en de ME werd ingezet in Bedum (Groningen), omdat daar vuurwerk werd gegooid naar brandweermensen die aan het werk waren, en in Amsterdam-Oost, waar jongeren de politie belaagden.

De politie heeft naar schatting ten minste tweehonderd aanhoudingen verricht tijdens de nieuwjaarsnacht. Later deze week worden de definitieve cijfers bekend. Tijdens de vorige jaarwisseling zijn 248 mensen aangehouden.

De Meij is "diep teleurgesteld" over het aantal incidenten afgelopen jaarwisseling. "Doelbewust de confrontatie opzoeken is ronduit verwerpelijk."

Ook korpschef Henk van Essen heeft daar geen goed woord voor over. "De jaarwisseling is voor de politie de drukste dienst van het jaar. Daarvoor was helaas weer een extreme politie-inzet nodig. Laat ons ongestoord werken en respecteer onze taak om de veiligheid te bewaren. Daar hoort geen agressie en geweld bij."