Clicky


Japanse media melden meerdere doden na aardbeving

Japanse media melden meerdere doden na aardbeving
01-01-2024 19:03 | Buitenland | auteur ANP/DPA

TOKIO - Na de zware aardbeving in Japan zijn twee mensen dood teruggevonden op het schiereiland Noto, meldt de lokale televisiezender NHK. Eerder was slechts sprake van één dode. De autoriteiten hebben de dodelijke slachtoffers nog niet bevestigd. Volgens lokale media zijn er ook meerdere gewonden aangetroffen.

Aanvankelijk waarschuwden de autoriteiten ook voor mogelijke tsunami's, en werden bewoners van risicogebieden opgedragen weg te gaan van de kust. Maar die waarschuwing is inmiddels teruggeschroefd. Volgens lokale media werden wel vloedgolven van meer dan een meter vastgesteld.

De autoriteiten hebben nog geen beeld van de totale schade omdat sommige gebieden lastig te bereiken zijn. Zeker is dat talloze huizen zijn ingestort en wegen zijn gescheurd. 34.000 mensen kwamen zonder stroom te zitten. Ook het telefoonbereik in het gebied is verstoord.

De prefectuur Ishikawa, waar schiereiland Noto deel van uitmaakt, werd het zwaarst getroffen door de aardbeving van maandag. De aardbeving had een kracht van 7,6 en werd waargenomen rond 16.00 uur lokale tijd. Daarna volgden nog meer dan tien naschokken.