Clicky


GRIP2 vanwege grote brand in koel- en vriesbedrijf in Rutten

GRIP2 vanwege grote brand in koel- en vriesbedrijf in Rutten [+foto]
02-01-2024 09:59 | Brand | auteur ANP | Redactie Transport Online

RUTTEN - In Rutten (Flevoland) woedt momenteel een grote brand in een groot koel- en vriesbedrijf. Er komt veel zwarte rook vrij en de brandweer probeert het vuur dat uit het pand slaat te blussen. In de omgeving is een NL-Alert verstuurd, om mensen te waarschuwen voor de rook.

"Hebt u last van rook? Sluit ramen en deuren. Zet ventilatie uit", staat in het waarschuwingsbericht.

De brand begon dinsdag rond 08.00 uur in het koel- en vriesbedrijf aan de Gemaalweg (N712) tussen Rutten en Lemmer (Friesland). Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Flevoland neemt de rookontwikkeling toe en zijn enkele boerderijen die in de rook staan ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een naastgelegen kerk. Er zijn geen gewonden.

Er worden onder meer drones ingezet en veel brandweereenheden zijn opgeroepen om het vuur te blussen. Door instortingsgevaar probeert de brandweer dat van bovenaf te doen.

Op het dak van het bedrijf liggen zonnepanelen, waarvan mogelijk glasdeeltjes in de rook van de brand zitten. De veiligheidsregio raadt mensen aan gevonden glasdeeltjes niet aan te raken of zelf op te ruimen, maar om contact op te nemen met de Omgevingsdienst.

Het naastgelegen woonhuis lijkt behouden te blijven, meldt de brandweer. Inwoners van Rutten die behoefte hebben om samen te komen en over de brand te praten, kunnen dinsdagavond terecht in het dorpshuis, laat Dorpsbelang Rutten weten. De vereniging betuigt op Instagram haar medeleven met alle betrokkenen.

Grip 2

Soms zijn de gevolgen van een incident zo hevig dat mensen in een groot gebied rondom het incident er last van hebben. Of er is geen specifieke plaats van het voorval. Bijvoorbeeld bij een aardbeving of een giftige rookwolk. Dan wordt opgeschaald naar GRIP 2. Bij deze situatie krijgt het GRIP-team steun van een extra team: een Regionaal Operationeel Team. Er komt ook andere leiding. De hoogste baas van de brandweer of politie neemt namens de burgemeester beslissingen over de (hulp)diensten.