Clicky


Hamasleider na dood nummer 2: wij zullen nooit verslagen worden

Hamasleider na dood nummer 2: wij zullen nooit verslagen worden
03-01-2024 01:02 | Buitenland | auteur ANPA/AFP

QATAR - Hamas zal nooit verslagen worden, zei de leider van de beweging, Ismail Haniyeh, na de dodelijke aanval van dinsdagmiddag op de plaatsvervangende Hamasleider Saleh Al Arouri in Libanon.

"Een beweging waarvan de leiders en stichters als martelaren vallen voor de waardigheid van ons volk en onze natie zal nooit verslagen worden", reageerde Haniyeh in een televisietoespraak. Haniyeh verblijft zelf in Qatar.

Volgens de Libanese veiligheidsdiensten is een Israëlische droneaanval verantwoordelijk voor de dood van Al Arouri en vijf anderen, onder wie ook twee leiders van de Al Qassam-brigades, de gewapende tak van Hamas.

Bondgenoot Hezbollah

Hezbollah, de Libanese bondgenoot van Hamas, zei in een reactie dat de moord "een gevaarlijke ontwikkeling is in de oorlog tussen de vijand en de as van het verzet". Met de vijand verwijst Hezbollah naar Israël en met het verzet naar onder meer zichzelf, Hamas en de Jemenitische Houthi's. "De moord zal niet zonder gevolgen of bestraffing blijven", aldus Hezbollah.

Israël heeft nog niet de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval. Wel zei de legerwoordvoerder Daniel Hagari tijdens een persconferentie dat Israël na de dood van Al Arouri op alles is voorbereid. Hagari: "Het leger is in een zeer hoge staat van paraatheid in alle arena's, zowel in de verdediging als in de aanval. We zijn zeer goed voorbereid op elk scenario."