Clicky


Israël 'klaar voor alle scenario's' na dood Hamaskopstuk Libanon

Israël 'klaar voor alle scenario's' na dood Hamaskopstuk Libanon
03-01-2024 10:09 | Buitenland | auteur ANP

TEL AVIV - Israël zegt "klaar te zijn voor alle scenario's" na de dood van een Hamaskopstuk in Libanon. Een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten reageerde niet rechtstreeks op de dood van Saleh Al Arouri, maar zei dat de troepen "in zeer hoge staat van paraatheid verkeren op alle gebieden, defensief en offensief".

Al Arouri kwam volgens een bron rond de Libanese veiligheidsdiensten met zijn lijfwachten om het leven door een Israëlische aanval. Hij wordt gezien als de prominentste Hamasleider die is gedood sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël. Het was voor zover bekend ook de eerste keer sinds aanvang van dat conflict dat zo'n dodelijke aanval plaatsvond in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Dat leidde tot de vrees voor verdere escalatie. De leider van de Libanese Hezbollahbeweging, Hassan Nasrallah, had Israël eerder al ernstige gevolgen in het vooruitzicht gesteld bij liquidaties op het grondgebied van Libanon. Strijders van het zwaarbewapende Hezbollah en Israëlische militairen hebben elkaar sinds het begin van de Gazaoorlog al regelmatig onder vuur genomen in het grensgebied.