Clicky


Europees Hof verwerpt beroep van de EU-Commissie tegen Denemarken over maximale parkeertijd langs snelweg

Europees Hof verwerpt beroep van de EU-Commissie tegen Denemarken over maximale parkeertijd langs snelweg
03-01-2024 12:04 | Buitenland | auteur Redactie

BRUSSEL - In 2018 heeft Denemarken een regel ingevoerd die de maximale parkeertijd op openbare rustplaatsen langs de Deense snelwegen beperkt tot 25 uur. De Europese Commissie is van mening dat die regel een beperking oplevert inzake het vrije verkeer van goederen omdat deze maatregel geen gevolgen zou hebben voor Deense wegvervoerders. Zij is daarom een procedure gestart tegen Denemarken.

Denemarken stelt ter verdediging dat de 25-uursregel in overeenstemming is met de EU-wetgeving. Deze regel geldt, volgens Denemarken, voor zowel Deense vervoerders als voor buitenlandse vervoerders. Bovendien hebben buitenlandse vervoerder andere parkeermogelijkheden in Denemarken.

Toch was de Europese Commissie niet niet overtuigd door de argumenten van de Deense regering. De Commissie heeft een beroep wegens niet-nakoming ingesteld bij het Europese Hof van Justitie. Zij wijst erop dat de 25-uursregel een negatief effect kan hebben op het vervoer door niet-Deense vervoerders, in het bijzonder cabotage, omdat chauffeurs daardoor geen gebruik kunnen maken van de parkeerplaatsen langs de snelweg en daardoor de rij- en rusttijden zouden moeten overschrijden.

In zijn arrest verwerpt het Hof echter het beroep van de Commissie.

De Commissie heeft namelijk geen objectieve gegevens verstrekt die aantonen dat de alternatieve parkeercapaciteiten die door de particuliere sector worden geboden ontoereikend zouden zijn om tijdens rustperioden langer dan 25 uur te parkeren. Zonder dergelijke objectieve gegevens kan het Hof, behalve op basis van vermoedens, niet vaststellen dat de 25-uursregel feitelijk van dien aard is dat cabotageactiviteiten door in andere landen gevestigde transporteurs worden belemmerd.

Denemarken mag daarom gewoon de 25-uursregel op parkeerplaatsen langs de snelweg blijven handhaven.