Clicky


Tegenstrijdige verklaringen betrokkenen na vliegtuigbotsing Tokio

Tegenstrijdige verklaringen betrokkenen na vliegtuigbotsing Tokio
03-01-2024 12:46 | Buitenland | auteur Redactie

TOKIO - Betrokkenen bij de vliegtuigbotsing in Tokio hebben verklaringen afgelegd die haaks staan op elkaar. Dat bericht de Japanse omroep NHK, dat bronnen sprak bij het ministerie van Transport en de kustwacht. De piloot van een kustwachtvliegtuig zou hebben gemeend dat hij mocht opstijgen, terwijl de luchtverkeersleiding juist opdracht zou hebben gegeven om weg te blijven bij de baan waar een passagiersvliegtuig zou landen.

De twee vliegtuigen kwamen vervolgens met elkaar in botsing op de drukke luchthaven Haneda. Alle 379 passagiers en bemanningsleden van het passagiersvliegtuig van Japan Airlines overleefden de crash.

Vijf van de zes inzittenden van het kustwachtvliegtuig kwamen om leven. De gezagvoerder van dat toestel raakte ernstig gewond.

De Japanse autoriteiten hebben inmiddels een onderzoek ingesteld naar het incident. Onderzoekers gaan in gesprek met de piloten van beide toestellen. De zwarte doos van het kustwachttoestel zou inmiddels zijn geborgen. Daar staat mogelijk informatie op die kan worden gebruikt om de oorzaak van de botsing op te helderen.