Clicky


Houthi's zeggen schip op weg naar Israël te hebben beschoten

Houthi's zeggen schip op weg naar Israël te hebben beschoten
03-01-2024 16:18 | Buitenland | auteur ANP/AFP

SANAA/PARIJS - De Jemenitische groep van de Houthi's heeft naar eigen zeggen een containerschip bestookt dat onderweg zou zijn geweest naar Israël. Het gaat om een onder Franse vlag varend schip van de Franse onderneming CMA CGM. Dat bedrijf heeft laten weten dat het schip nergens onder te lijden heeft gehad en geen schade heeft opgelopen. Het is onderweg naar Egypte en niet naar Israël, volgens CMA CGM.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt mogelijk woensdagavond (onze tijd) bijeen om de bedreigingen van de scheepvaart in de Rode Zee te bespreken.

De bevolkingsgroep van de Houthi's is uit het noorden van Jemen en heeft in de burgeroorlog grote delen van het land veroverd, inclusief de hoofdstad Sanaa en de kust aan de Rode Zee. De Houthi's zeggen dat ze schepen belagen die iets met Israël te maken zouden hebben naar aanleiding van de aanvallen door Israël op de Gazastrook. Ze hebben in november ook een groot vrachtschip, de Galaxy Leader, gekaapt. Dat ligt nog steeds vast in een Jemenitische haven.

Een reeks landen inclusief Nederland hebben naar aanleiding van de bedreiging van de belangrijke zeeweg onder leiding van de VS een beschermingsmissie opgezet, Operation Prosperity Guardian.