Clicky


Dijk aan Stuwweg Maastricht deels weggespoeld, woonboten ontruimd

Dijk aan Stuwweg Maastricht deels weggespoeld, woonboten ontruimd
03-01-2024 18:05 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - Aan de Stuwweg in Maastricht is een deel van een dijk weggespoeld. Dat meldt de brandweer. Het water stroomt versneld over groen gebied de Maas in, waardoor enkele woonboten in de problemen zijn gekomen. De brandweer is bezig met de ontruiming van de woonboten. Volgens een woordvoerder van de brandweer zou het om zo'n dertig boten gaan. De bewoners kunnen voorlopig niet meer terug.

Volgens Rijkswaterstaat is een overlaat bij de wijk Bosscherveld in Maastricht beschadigd. "Een deel van de bekleding van de overlaat is door de kracht van het water losgeraakt en weggespoeld", aldus Rijkswaterstaat op X. De dienst bekijkt welke maatregelen genomen moeten worden. Dat kan overigens nog de nodige tijd in beslag nemen, maar een woordvoerster van RWS kon niet zeggen hoe lang.

Op de overlaat bij de Maas en de Zuid-Willemsvaart liggen volgens de brandweer zo'n vijftien woonboten. Een overlaat is een verhoogde wand bedoeld om water tegen te houden, maar bij hoogwater mag er wel wat water overheen lopen. In Maastricht loopt dat snel stromende water na het breken van de overlaat aan de bovenkant (in het noordelijke deel bij de Stuwweg) een groen gebied in, om van daaruit via een geul terug te Maas in te stromen.

Wat gebeurde is dat de 120 meter brede overlaat door de harde stroming over een breedte van 50 meter kapot geslagen is, zei de woordvoerster van RWS. "Daardoor dreigt het gevaar dat de boten in het water aan de Stuwweg scheef gaan hangen", aldus de woordvoerster. "Om ongelukken te voorkomen is de brandweer met de evacuatie bezig van de bewoners."

Woensdagavond laat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg de brug naar de Stuwweg afsluiten om mensen weg te houden uit het gebied waar de overlaat overstroomt en om te voorkomen dat mensen overvallen en ingesloten worden door hoogwater, aldus de woordvoerder van de brandweer.