Clicky


Waterschap maakt zich op voor hoogwater in de Maas

Waterschap maakt zich op voor hoogwater in de Maas
03-01-2024 20:00 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - Het Waterschap Limburg bereidt zich actief voor op het verwachte hoogwater in de Maas in de zuidelijke provincie. Er worden verschillende maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen, aldus het waterschap.

Zo zijn de afsluiters onder de keringen gesloten. Normaal gesproken zorgen deze buizen voor afvoer van beken die naar de Maas stromen. Door de afsluiters dicht te doen wordt voorkomen dat water uit de Maas terugstroomt naar de beken en daar voor overlast zorgt. Om het water van de beken die naar de Maas stromen toch daar te krijgen, zijn er "op strategische locaties" pompen geplaatst. Verder hebben dijkwachten de dijken geïnspecteerd op eventuele zwakke plekken. Uit deze inspectie zijn volgens het waterschap geen bijzonderheden naar voren gekomen.

Al deze maatregelen zijn onderdeel van standaardprocedures die in gang worden gezet in het geval van hoogwater, laat een woordvoerder weten. Er wordt hierbij van Zuid- naar Noord-Limburg gewerkt "om de gehele provincie te beschermen tegen de verwachte waterhoeveelheid".

Volgens de huidige metingen van Rijkswaterstaat wordt de hoogste stand in de Maas bij Maastricht donderdagochtend om 10.00 uur verwacht. "De voorspellingen zijn veranderlijk. Het gaat soms sneller dan verwacht, omdat de grond door regenval erg verzadigd is", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.