Clicky


Duitse regering boos over boerenblokkade van veerboot minister in haven Schlüttsiel

Duitse regering boos over boerenblokkade van veerboot minister in haven Schlüttsiel
05-01-2024 11:42 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - [update 15:00 uur] De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck is niet blij dat boze boeren hem hebben tegengehouden toen hij met de veerboot een eiland in de Noordzee probeerde te verlaten. Hij was liever in gesprek gegaan, zegt hij in een verklaring. Ook andere kabinetsleden hebben hun zorgen geuit.

Habeck probeerde donderdag met de veerboot het eiland Hallig Hooge te verlaten. Dat lukte niet omdat honderden boeren in de haven Schlüttsiel een blokkade hadden opgeworpen. Enkelen probeerden het schip zelfs te bestormen, maar werden door de politie tegengehouden. De veerboot keerde terug naar het eiland, waarna de minister later in de nacht alsnog veilig het vasteland wist te bereiken.

De Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir heeft op de Duitse televisie gezegd dat de boze boeren hun zin niet zullen krijgen. Ze protesteren tegen voornemens om belastingvoordelen te schrappen voor landbouwvoertuigen, die eerder donderdag al werden afgezwakt. Daar moeten ze het mee doen, zegt Özdemir. "Ik ben niet onder de druk bezweken en ik zal niet onder druk bezwijken. We hebben een goede oplossing gevonden. Daar blijven we nu achter staan." Volgens Özdemir koesteren de betogers "natte dromen van een opstand".

"Demonstreren is in Duitsland een kostbaar goed. Dwang en geweld vernietigen dat goed", zegt Habeck, die naast vicebondskanselier als lid van de Groenen ook minister van Economie en Klimaatbescherming is. Steffen Hebestreit, woordvoerder van bondskanselier Olaf Scholz, noemde het voorval "beschamend". "Met alle begrip voor een levendige protestcultuur: onder een dergelijke verruwing van het politieke omgangsvormen zou niemand onverschillig moeten zijn."

De boerenorganisatie die vanaf maandag een protestweek heeft aangekondigd, heeft afstand genomen van de blokkade. Het Deutscher Bauernverband was hier ook niet bij betrokken, benadrukte secretaris Bernhard Krüsken in een interview met WELT. Voorzitter Joachim Rukwied noemde dit soort acties eerder in een schriftelijke verklaring een "no-go". "Persoonlijke aanvallen, beledigingen, dreigementen, dwang en geweld zijn onaanvaardbaar."