Clicky


Acties boeren en transportbedrijven verwacht in Duitsland in januari

Acties boeren en transportbedrijven verwacht in Duitsland in januari
05-01-2024 12:10 | Buitenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

BERLIJN - [update zo 10:32 uur] Er worden de komende weken meerdere acties van boeren en vrachtwagenchauffeurs verwacht in Duitsland. Voor komende maandag 8 januari staan acties op het programma in de regio Trier. De Duitse polite verwacht daar maandag zo'n 1.000 voertuigen en 2.000 demonstranten.

Het middelpunt van de protesten zal waarschijnlijk de stad Trier zijn. Ook in Wittlich, Daun, Bitburg, Prüm, Morbach, Idar-Oberstein en Birkenfeld staan voor maandag protesten gepland.

Boeren en transportbedrijven willen morgen, zaterdag 6 januari, demonstreren in Saarburg.

Het is nog niet duidelijk of en in welke mate demonstraties ook op de snelwegen of toegangswegen te verwachten zijn.

Door het grote aantal grote trekkers en vrachtwagens zou de demonstratie ook gevolgen kunnen hebben voor het reizen van en naar Luxemburg. Dit is vooral belangrijk voor pendelaars en mensen die een vlucht moeten halen vanaf de luchthaven van Luxemburg.

Voor 18 januari staat in Berlijn een betoging op het programma, meldt Der Bundesverband Logistik und Verkehr (BLV).

Op 19 januari staat een bijeenkomst gepland voor de Brandenburger Tor. Daarnaast vinden er kleinere protesten plaats in en rond Berlijn.

Vanaf 8 januari willen boeren protesteren tegen het geplande einde van de landbouwdieselsubsidies en de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor landbouwmachines met een actieweek georganiseerd door de Duitse Boerenvereniging (DBV).

De DBV heeft een grote demonstratie in Berlijn aangekondigd voor 15 januari. Vrachtwagenchauffeurs volgen inmiddels ook de kritiek op de bezuinigingsplannen, al zijn hun motieven anders.

De transportbedrijven eisen onder meer een ongedaanmaking van de tolverhoging en de CO2-beprijzing en een vraag naar commerciële diesel. Op 1 december 2023 werd de Duitse Maut van 200 euro per ton CO2 ingevoerd. De vereniging zegt dat de situatie haar bestaan ​​bedreigd.

De vereniging roept medewerkers uit de transportsector uit heel Duitsland op om naar Berlijn te komen. Trefpunten voor de demonstratie op 18 januari vanaf 16.00 uur zijn onder meer het servicepunt Avus en het servicepunt Michendorf-Süd aan de A10.

Het plan is dat vrachtwagenchauffeurs de nacht doorbrengen op de Straße des 17. Juni. Sommige voertuigen zullen ook geparkeerd worden tussen de Bondskanselarij en de Bondsdag. Op 19 januari is er vanaf 12.00 uur een demonstratie voor de Brandenburger Tor.