Clicky


Vaarverbod op Maas bij Maastricht om werk aan nooddam

Vaarverbod op Maas bij Maastricht om werk aan nooddam
07-01-2024 19:06 | Stremmingen | auteur ANP

MAASTRICHT - Op de Maas bij Maastricht tussen Limmel en Ternaaien geldt zeker tot dinsdagavond een vaarverbod. Volgens Rijkswaterstaat (RWS) is dat vaarverbod ingesteld vanwege de harde stroming en het werkverkeer op het water.

Dat werkverkeer voert materieel over de Maas aan dat gebruikt wordt bij de bouw van een nooddam in het Bosscherveld in Maastricht. Daar sloeg het snel stromende water woensdag een groot deel van een dam weg. Achter die dam liggen ruim dertig woonboten. Door de snelle stroming raakte een van die boten op drift en botste tegen een brug aan de Stuwweg. Die brug raakte daardoor zo ernstig beschadigd dat die op instorten staat.

Chinook-helikopters van de luchtmacht zijn sinds zaterdag bezig met het droppen van grote hoeveelheden stenen op de kapotte dam. Verder stroomopwaarts zijn een aannemer en Defensie bezig met de bouw van een nooddam. Het leger levert hiervoor zwaar materieel aan dat via een ponton over de Maas gevaren wordt.

Het dichtgooien van het gat in de dam door de Chinooks moet het leeglopen van het stuwpand zoveel mogelijk voorkomen en schade aan de woonboten zoveel mogelijk beperken.