Clicky


Blinken: Israël moet veiligheid burgers verzekeren in oorlog

Blinken: Israël moet veiligheid burgers verzekeren in oorlog
07-01-2024 21:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

DOHA - Israël moet bij militaire operaties in de eerste plaats de veiligheid van burgers verzekeren, dat mag niet op de tweede plaats komen, zei de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken in Doha. Blinken is op een rondreis door het Midden-Oosten voor overleg rond de aanhoudende oorlog in Gaza.

Volgens Blinken is het Israëls recht om zich te verdedigen tegen Hamas, maar moet Israël er wel alles aan doen om de oorlog te voeren zonder burgerslachtoffers te maken. Sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober zijn in de Gazastrook volgens het Palestijnse gezondheidsministerie meer dan 22.800 mensen gedood. Volgens de Israëlische autoriteiten zijn in Israël ongeveer 1200 doden gevallen.

Op de vraag of Blinken het stellen van voorwaarden voor Amerikaanse wapenleveringen aan Israël een goed idee vindt, zei de buitenlandminister dat de VS dat altijd doen bij het leveren van wapens.

De roep om een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas wordt steeds luider. Zowel tijdens zijn eerdere stop in Jordanië als in Qatar werd aan Blinken gevraagd om meer druk uit te oefenen op Israël om tot een wapenstilstand te komen.