Clicky


RSF na dood journalisten Gaza: dit bloedbad moet stoppen

RSF na dood journalisten Gaza: dit bloedbad moet stoppen
08-01-2024 00:35 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS/GAZA-STAD - Journalistenorganisatie Reporters Without Borders (RSF) heeft zondag laten weten "geschokt te zijn" na het nieuws over de dood van de Palestijnse journalisten Mustafa Thuria (AFP) en Hamza Wael Dahdouh (Al Jazeera) eerder op de dag. RSF noemt de aanval "een slachtpartij" en doet een oproep om "dit ondraaglijke bloedbad te stoppen".

Secretaris-generaal Christophe Deloire van RSF, die begin november aankondigde naar het Internationaal Strafhof (ICC) te stappen, laat op X weten Israël ook nu verantwoordelijk te willen houden voor "deze uitroeiing van de journalistiek in Gaza".

Volgens cijfers van RSF zijn in de Gazastrook, sinds de oorlog op 7 oktober begon, al 79 journalisten omgekomen door aanvallen van het Israëlische leger. De organisatie zegt zich in te blijven spannen om "misdaden tegen journalisten" de hoogste prioriteit te laten krijgen bij het strafhof.

Dahdouhs vader, Wael al Dahdouh, raakte recent gewond na een Israëlische aanval. Zijn cameraman, Samer Abu Daqqa, op dat moment met hem samen en ook werkzaam voor Al Jazeera overleefde de aanval niet. Bij een luchtaanval eind oktober verloor Al Dahdouh ook zijn vrouw, dochter (7) en kleinkind (1,5).