Clicky


Twee locaties Groningenveld kort op 'waakvlamniveau' vanwege kou

Twee locaties Groningenveld kort op 'waakvlamniveau' vanwege kou
08-01-2024 11:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Op twee locaties in het Groningenveld wordt weer een klein beetje gas gewonnen, zodat ze 'stand-by' staan voor het geval er wat gebeurt met bijvoorbeeld de gasopslagen.

De productielocaties worden op het zogenoemde waakvlamniveau gezet, meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Dit gebeurt omdat dinsdag een gemiddelde temperatuur van lager dan -6,5 graden Celsius wordt verwacht.

Sinds dit najaar is de gaswinning naar nul gebracht, maar het veld blijft wel nog open voor noodgevallen. Als bij lage temperaturen problemen ontstaan bij de gasopslagen, kunnen leveringsproblemen ontstaan. Daarom wordt op Spitsbergen en Scheemderzwaag de gaswinning weer een beetje opgestart.

Naar verwachting kan al snel weer stoppen, omdat de temperaturen dan weer wat oplopen. "De winning is dus minimaal, namelijk alleen de winning op de waakvlam op twee locaties voor ongeveer twee dagen", aldus Vijlbrief.

Uitbater NAM zal de productielocaties openen, toezichthouder SodM ziet toe op de veiligheid, schrijft de staatssecretaris.